Het podium

Het podium voor 4jePassie vind plaats in het
T-huis van TuinJoop in de Ernst Schumacherstraat 26 in Den Bosch.
Je plaats kun je reserveren bij Peggy: 06-57641402 of bij Joop: 06-36306233

 

                      

Bart van der Kraan

Striptekenaar

11 mei 2017 19:30 uur

Bart van der Kraan van studio bajo tekent elke week de strookstrip Gijs
en Gijsje voor de zondagskrant De Bossche Omroep. Al bijna 30 jaar is
hij professioneel cartoonist, illustrator en striptekenaar,
Donderdagavond 11 mei  ben je welkom om een kijkje te nemen in zijn werk
nu en in zijn jeugdwerk bij deze workshop.
Bart tekent meestal meer dan hij praat maar deze avond probeert hij dat
te combineren,
Je bent welkom om te ervaren, luisteren, te kijken en je vragen te
stellen. En vooral nodigt hij je uit mee te tekenen, ervaring niet nodig !
Je krijgt tips en trucjes, koffie of thee en iets lekkers…

zie website: http://www.bajo.nl/

Prijs entree met gratis koffie, thee en een zelfgemaakte lekkernij
€10,- of €5,- en 5 niksen voor de Ruilkring

 

 

    

         

Lidwina Charpentier

Autonoom beeldend kunstenaar

Wol en Vilt, IJsland reis, cultuur en Edda

16 februari 2017 19:30 uur

De inspiratiebron van waaruit Lidwina Charpentier werkt heeft te maken met de betekenis van het leven, de omgeving, een verhaal of een woord. Het onderzoeken door waarnemingen, denken en voelen. Haar beeld heeft niet als doel om ‘mooi’ te zijn maar is een consequentie van het streven naar inhoud en waarachtigheid. Dit uit zich ook in de zorg voor haar omgeving in het label Ruw & Ruig. Wat alles met ruwe wol te maken heeft, bewustwording en duurzaam ondernemen.

Voor de pauze

In de lezing van deze avond komen 2 thema”s aan bod;
Voor de pauze haar ambacht een bijdrage aan de wereld met het label Ruw en Ruig. Het ontstaan, de visie en de praktijk van het verwerken van ruwe wol. Het uitdragen dmv workshops, vilten, het in- en verkopen van ruwe wol en het werken in opdracht

Na de Pauze

“Waar hitte en kou elkaar ontmoeten, ontstaat leven”. (uit een krantenartikel overgenomen)

Na de pauze: over beeldende kunst in haar reis en beleving van extremen in IJsland.
De cultuur, de Edda, de ruige atmosfeer die haar inspireerde tot het maken van prachtig werk.

Via een powerpointpresentatie, tekeningen en werk kunnen wij een kijkje nemen in de belevingswereld van deze inspirerende vrouw.

Zie de website van: Lidwina Charpentier

 

Kaat de Waele

De Temperamentenleer

19 Januari 2017 19:30 uur

De eerste lezing van dit nieuwe jaar wordt gegeven door Kaat de Waele

 

De temperamentenleer is een instrument dat gebruikt wordt om de persoonlijkheid van een individu te analyseren. Vanuit de natuurgeneeskunde, die holistisch denkt, hangt de persoonlijkheid van iemand samen met mogelijke fysieke kwalen. Lichaam en geest zijn immers een. Hippocrates, de vader van de westerse geneeskunde, ging uit van vier persoonlijkheidstypen in zijn behandeling van de zieke (en niet de ziekte!). Deze visie biedt ook vandaag een handig instrument om meer inzicht in jezelf en anderen te krijgen.
Gedurende deze avond zet ik de basisprincipes van de temperamentenleer voor jou uiteen. Ieder mens is een samenspel van de vier elementen, water-aarde-vuur-lucht. We gaan natuurlijk bij onszelf kijken welke elementen we terugvinden. En je doet ook tips op om deze visie praktisch toe te passen in je dagelijkse leven. Deze holistische visie is niet enkel een bron van zelfkennis maar geeft ook preventief gezondheidsadvies. In deze lezing maak je kennis met de temperamentenleer en haar veelvuldige toepassingen.

Over mij

Ik houd ervan mensen in beweging te brengen, zowel letterlijk als in hun manier van denken. Niets boeiender dan mensen uitdagen en zelf uitgedaagd worden! In het levensbeschouwelijk onderwijs tracht ik dit als docent na te streven, maar zeker als coach en gezondheidsconsulent zet ik de zoektocht naar authenticiteit voorop. Ik inspireer en ondersteun je om zowel mentaal als lichamelijk lichter maar sterker in je element te staan. Vanuit eigen ervaring en opleiding, heb ik alle kennis en vaardigheden in huis om je te begeleiden naar een natuurlijk en gezond eet-en leefpatroon. Ik hanteer de principes van de natuurlijke gezondheidszorg. Ik werk steeds met je hele persoonlijkheid en niet enkel met je klacht. Gezondheid is immers een samenspel van lichaam en geest.
Daarnaast geef ik met plezier workshops en lezingen over alles wat met natuurlijk gezond leven te maken heeft. Van zelf handscrub maken, informatieve lezingen over natuurlijke voeding of de temperamentenleer, vegetarisch koken of een gezond kinderfeestje? Alles kan, zolang het maar natuurlijk en leuk is!

Zie de website van Kaat: appelblauwzeegroen.eu
Prijs: €10,- of voor de lokale ruilkring €5,- en 5 niksen met een gratis kopje koffie of thee en wat lekkers.

 

 

 

Deze laatste lezing van dit jaar sluiten we feestelijk af met een lezing van Geertje.

Geertje weet veel over de natuur en kan dat op een mooie manier vertellen.

15240041_1332775500079827_780981583_n

 

 Geertje Jansen van Wandeloogst

Winter rituelen

15 December 2016 19:30 uur

 

21 december is de kortste dag, daarna worden de dagen weer langer en lichter. Voor de mensen die vroeger leefden was dit een belangrijk omslagpunt. Rond dit magische moment werd er dan ook feest gevierd en vonden er allerlei rituelen plaats. Veel van die rituelen hadden met planten, struiken en bomen uit de natuur te maken. Denk maar aan het zoenen onder de mistletoe, de kerstboom in de woonkamer of de hulst op de kerstpudding. Verhalen die over het ritueel gebruik van kruiden, struiken en bomen gaan heten floralore.

Donderdagavond 15 december geeft Geertje Jansen van Wandeloogst een lezing over gebruiken en rituelen rond midwinter. Tijdens de lezing staan we stil bij verschillende kruiden, struiken en bomen en hun midwinterverhaal.

Meer info en aanmelden via: Tuinjoop T-huis, joop@bajo.nl, 06 – 363 06 233 of Peggy (4jepassie.nl) 06-57641402

Entree met een gratis kopje koffie of thee en iets lekkers €10,- of 10 niksen voor de leden van de Ruilkring.

14680543_1658172941161358_1222135083113243353_n joop_1

 

Joop Reichenfeld

Passie voor compost

3 november 2016 19:30 uur

Een paar keer per jaar stort Joop zich vol overgave op de compostbak.
Zorgvuldig wordt deze laag voor laag opgebouwd. Daarna neemt het bodemleven het over; miljoenen schimmels, bacteriën, bodeminsecten, wormen en andere kleine organismen gaan aan ‘t werk en maanden later leveren zij een gratis grondverbeterende bemesting, een cadeau van de natuur voor in je (moes)tuin.
Over dit hoopvolle proces (met veel praktische tips) geeft Joop Reichenfeld (Tuinjoop)
donderdag 3 november om 19.30 u een voordracht in
Tuinjoop T-huis aan de Ernst Schumacherstraat 26 in de wijk Maaspoort
(‘s-Hertogenbosch).
Joop (moes)tuiniert al jaren en heeft een ruime ervaring met zelf composteren.
Ook organiseert zij het gezamenlijk composteren op haar woonwerkerf en op volkstuincomplex Maaspoort.
Meer info en aanmelden via: Tuinjoop T-huis, joop@bajo.nl, 06 – 363 06 233 of Peggy 06-57641402

Entree met een gratis kopje koffie of thee en iets lekkers €10,- of 10 niksen voor de leden van de Ruilkring

Over wat Joop Reichenfeld zoal doet:

Tuinjoop T-huis is een huiselijke werkruimte voor creatieve en praktische workshops, ontmoeting en theedrinken gelegen op woonwerkerf ‘t Heem, vlakbij natuurgebied de Maasuiterwaarden. Adres: Ernst Schumacherstraat 26, 5237 BD ‘s-Hertogenbosch. Open iedere woens- en vrijdagmiddag van 13.00 – 18.00 u.

Er is een zaden- en kruidenwinkel met groente-, kruiden en bloemenzaden en zelfgemaakte kruidenproducten, zoals: creme, lippenbalsem, thee, zalf en zeep, ook biologische keukenkruiden.

De ruimte is ook te huur voor een vergadering, workshop, lezing of etentje. Iedere donderdag om de 2 weken geeft 4jepassie er een lezing of filmavond.

Elke vrijdagavond (18:00uur) organiseert Joop Reichenfeld (met behulp van diverse gast koks) een biologische vegetarisch aanschuifdiner.

Uit eigen ecologische kruiden(moes)tuin en de directe omgeving (van ‘s-Hertogenbosch) oogst Joop Reichenfeld kruiden en wilde planten om in het T-huis te verwerken tot pure, natuurlijke producten zonder toevoegingen, zoals: kruidenthee, -creme, -lippenbalsem, -zalf en -zeep. Deze kruidenproducten worden verkocht in Tuinjoop T-huis, via de website (http://tuinjoop.com) en diverse (streek en stads)winkels.

Joop is een doener; leren door praktisch bezig te zijn is het uitgangspunt van de praktische workshops op het gebied van kunst & creativiteit, kruiden & natuur. Workshops maak je eigen kruidenzeep, kruidenthee, lippenbalsem, zalf of crème en creatieve workshops, zoals mozaïek en monotype/druksels kun je volgen in Tuinjoop T-huis.

Ervaring en opleiding Joop Reichenfeld: sinds 1990 autodidact beeldend kunstenaar, kruidengeneeskundeopleiding behaald in 2014

 

20150817_131948image002

Birgitta Panhans

In contact met je organen

6 oktober 2016 19:30 uur

 

Door bewust contact te maken met je organen, vergroot je jouw lichaamsbewustzijn. Elk orgaan heeft een speciale functie met een boodschap. Bepaalde spreekwoorden vertellen hier ook iets over, bijvoorbeeld in hart en nieren of iets op je lever hebben. Elk orgaan is verbonden met een speciale emotie. Door elk orgaan tot zijn recht te laten komen, ervaar je meer emotionele balans. Tijdens deze avond ervaar je hoe je met jouw hart en nieren kunt communiceren. Door speciale aandachtsoefeningen maak je liefdevol contact. Wat wil je hart je vertellen, wat heeft het nodig en wat kan je het schenken, zodat het zich goed voelt. Zo kan je een goede relatie met je organen opbouwen. Een goede relatie begint altijd bij je zelf.

Als energetisch fysiotherapeute, cranio-sacraal therapeute en Essentiecoach verdiept Birgitta Panhans zich in het helings- en bewustwordingsproces o.a. door de communicatie met de organen.

Na afloop van de lezing kun je je opgeven voor een workshop: In contact met je organen

De eerste 3 data van de 6 zijn al bekend:
Elke keer op een donderdagmiddag van 14:00 tot 16:30 uur
03 november: In contact met je lever
17 november: In contact met je hart
01 december: In contact met je nieren

Kosten voor de workshop €75,-

Locatie: “Anahatta” Jan Mosmanslaan 17d, ‘s Hertogenbosch
Opgeven bij Birgitta Panhans, birgittapanhans@planet.nl
073-6415703 kijk ook op www.birgittapanhans.nl

 

Data: 6 oktober 2016 om 19:30 uur

Locatie: TuinJoop T-Huis

Ernst Schumacherstraat 26, 5235BD, ‘s Hertogenbosch

Opgeven bij Peggy 06-57641402 of bij Joop 06-36306233

Prijs: €10,- of voor de lokale ruilkring €5,- en 5 niksen met een gratis kopje koffie of thee en wat lekkers.

 

 

 

 20150817_131948 borstmassage

Birgitta Panhans

Lezing over de heilzame werking van Borstmassage

27 september 2016

Als je als vrouw jezelf en je borsten regelmatig liefdevol masseert, vergroot je je positieve lichaamsbewustzijn, je zelfbewustzijn en je kan zo jezelf en je borsten ondersteunen om gezond te blijven. Je innerlijke en uiterlijke houding verandert omdat je hartenergie (liefde) meer uitstraling krijgt via je borsten.

Borsten zijn een zacht weefsel dat emotioneel en hormonaal beïnvloedbaar is.

Met dit emotioneel en hormonaal gevoelige weefsel kan je contact maken via gerichte aanraking. Het is een heilzame positieve benadering van je borsten en kan tegelijkertijd als  borstkankerpreventie dienen. Optimaal als je het ook combineert met bewust gezonde voeding en een positieve levenshouding.

Op deze avond zal ik kort theoretisch informatie geven over de fysieke, emotionele, hormonale en spirituele betekenis van ons vrouwelijke lichaam en ons borsten.

Daarna leer je via zelfmassage van de borsten (gekleed) werkelijk contact te maken, spanningen af  te voeren en ze op te laden met je hartenergie.

Iedere vrouw is welkom!

Heb je grote, kleine, verschillende borsten, of ben je zelf al hieraan geopereerd, altijd is het goed voor een goede doorstroming te zorgen en een positief gevoel hierover te krijgen.

Het is een zelfmassage over de kleding heen.

Dus wij zijn niet bloot! Wel graag zonder beugel BH en makkelijke kleding.

 

In aansluiting op het praktische informatieve gedeelte van de avond zal er nog tijd zijn voor vragen en uitwisseling.

 

Data:  dinsdagavond 27 sept. 2016

Tijd:  20.00 uur  tot 21.30 uur   Thee en koffie staat klaar om 19.45 uur

Ruimte: ‘Anahatta’ Jan Mosmanslaan 17 D

               ‘s-Hertogenbosch/Maaspoort (zelfde straat van mijn praktijk)

Kosten:  € 15,-       Er is ook een speciale borstmassageolie te koop ( € 10,-).

 

Informatie en Aanmelding: Birgitta Panhans 

www.birgittapanhans.nl    

 

Vertel het door aan je vriendin of buurvrouw!

IMG_0280 - kopie (2)       03a Moedergodin - Venus van Willendorf Oostenrijk

IngerMarlies Leeuwenburgh

De kracht van het vrouwelijke vroeger en nu

15 september 2016 19.30 uur

Op haar geëigende, verhalende wijze neemt IngerMarlies Leeuwenburgh je op donderdag 15 september mee naar lang vervlogen tijden, toen Moeder Aarde nog werd geëerd. Vrouwen hadden de leiding in de samenleving; geweld en onderdrukking kende men niet. Wat is er gebeurd? En wat is er nu gaande in de wereld? Wat heeft het verlangen naar harmonie en eenheid dat velen van ons van binnen voelen te betekenen? Wat gebeurt er als vrouwelijke energie weer de ruimte krijgt? IngerMarlies laat je hier een stukje van ervaren!

Het verhaal wordt ondersteund door beeldmateriaal.

Bij de lezing zijn ook mannen van harte welkom!

IngerMarlies verdiept zich al lange tijd in het vrouwelijke en het mannelijke, in veranderingen in de samenleving en in onszelf. Zij is verhalenvertelster en vertelt verhalen die de psyche van de vrouw op een diepe laag raken. Ook geeft zij workshops en een complete training voor healing, het weer vruchtbaarheid maken en opnieuw geboorte geven aan jouw vrouwelijke ziel. Hierin combineert zij verhalen met haar priesteressenwerk en met sjamanistische trancereizen.

www.ingermarliesleeuwenburgh.nl

 

_MJR1959  currency-collapse-3

Anita Remijn

Over complementair geld

16 juni 2016 19,30 uur

De meeste mensen vinden economie moeilijk, maar eigenlijk is economie 95% logisch nadenken. Ik ga iets vertellen over de fundamenten van ons geldsysteem. Deze fundamenten zijn namelijk niet zo solide als dat je zou mogen verwachten, en dat heeft grote gevolgen. Je kunt het zien als een huis: als de fundamenten niet goed zijn dan gaan de muren scheuren vertonen. De politiek is bezig met het oplappen en overschilderen van de scheuren maar geeft geen aandacht aan de fundamenten en is dus alleen maar bezig met symptoombestrijding. Ik wil op deze avond aanduiden wat hier de oplossing voor is en hoe die eruit zou kunnen zien. Het sleutelwoord is hier samenwerking, samenleving,  een nieuwe connectie met de aarde.

Annemarie Hendriksen

Focussen

19 mei 2016 19.30 uur

Annemarie Hendriksen (1958) werkt sinds 1984 als zelfstandig beeldend kunstenaar (tekenen en schilderen). Sinds 2004 werkt ze als Focussend begeleider, individueel en met groepen, in Het oog van de schildpad, werkplaats voor beeldende kunst, innerlijk onderzoek en verbindende communicatie te ‘s-Hertogenbosch.
Zij is ervaringsdeskundige wat betreft het overwinnen van verslaving en het omgaan met lichamelijke beperkingen.

hetoogvandeschildpad.nl

Aan de hand van 20 plaatjes doe ik mijn praatje in ongeveer 7 minuten. Daarna begeleid ik jullie naar binnen en kun je zelf gaan ervaren. Ook zal er tijd zijn om, als je dat wilt, je ervaringen te vertellen in de groep en vragen te stellen.

Focussen is een nog jonge maar wereldwijd gebruikte methode die je helpt om op een eenvoudige manier in contact te komen met wat je eigen wijze lijf je wil vertellen.

Focussen kan helpen je eigen gevoelens en emoties te (h)erkennen, je automatische piloot uit te schakelen en beter in contact te komen met je intuïtie.

Focussen is een natuurlijk proces van naar binnen keren; een pauze nemen en dan je aandacht richten op een vage fysieke gewaarwording van binnen en zo de betekenis van de gewaarwording geleidelijk laten doordringen in je bewustzijn.

Introductielezing in woord en beeld over; Focussen, de kracht van innerlijk luisteren. Dit is de titel van een toegankelijk basisboek over Focussen geschreven door Erna de Bruijn (arts en focusexpert) in 2014.

Na de korte lezing worden er praktische Focusoefeningen gedaan. Dan kun je ervaren hoe je de juiste Focushouding aanneemt om goede voorwaarden te scheppen voor je eigen Focusproces. Dat levert meer helderheid op in je gevoelsleven. En meer rust en ruimte voor ontspanning en verbondenheid met anderen.