Recepten

Een volwaardige maaltijd salade

Dit is zo’n heerlijke salade, qua smaak, maar ook zeer voedzaam en gezond.

Benodigdheden:

1 gekookte rode biet (ik kook het van te voren)
40 gram quinoa (gekookt en afgekoeld)
10 centimeter komkommer
1 lente uitje
1 blad sla
handje vol rucola
paar takjes peterselie
1 eetlepel pompoenpitten
1 eetlepel zonnebloem pitten
1/2 eetlepel pijnboompitten (voor de broodnodige omega 6)
wat gemengde kiemen
half pakje verse geitenkaas met honing
1 eetlepel shoyu of tamari of zoute sojasaus
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel olijfolie
vers geraspte zwarte peper

Bereiding:

Snijd de rode biet en komkommer in blokjes
Het lente uitje, de sla, rucola en peterselie in mooie stukjes
Rooster de pitten lichtbruin in een pan zonder vet
Maak het sausje van de shoyu, olie, gembersiroop en peper
Snijdt de geitenkaas in brokjes
Meng alle ingrediënten door elkaar met de kaas en het sausje
Garneer met de pitten en de kiemen

Als lunch heb je zeker geen behoefte meer aan ander eten tot aan het diner!

Eet smakelijk!

     

Winterse Rode Bietensoep

Het is nog winter en daarom weer een heerlijke winterse maaltijdsoep.

Benodigdheden:

500 gr. rauwe rode bieten
300 gr. aardappelen
250 gr. winterwortels
2 uien
teentje knoflook
zoveel water als het nodig is
1 eetlepel kokosolie
1 groenten bouillon blokje
2 kruidnagelen, 2 laurierblaadjes
1 theelepel keltisch zeezout
wat tijm
kwark, bieslook en peterselie

Bereiding:

Schil en snijdt de uien, knoflook, aardappels, wortels en bieten in mooie blokjes.
Smelt de kokosolie en fruit de uien en knoflook glazig.
Voeg de blokjes aardappels, wortels en bieten toe en zoveel water zodat de groenten onder staan.
Doe er als het kookt de kruidnagel, laurierblad, tijm, zout en bouillonblokje bij.
Laat het lekker pruttelen totdat de aardappels zacht zijn en de wortels en bieten gaar.
Doe bij het opdienen wat kwark in de soepkom en wat fijn geknipte bieslook en peterselie bij.

Eet smakelijk!

pict1115 pict1116

Oranje soep

Een overheerlijke volle wintersoep van pompoen, rode aardappel en winterpeen.
Na jaren pompoensoep te hebben gemaakt en veel geëxperimenteerd met allerlei ingrediënten, heb ik nu de ultieme heerlijke en tevens gezonde oranje soep gecreëerd.
We gebruiken géén olie meer om mee te bakken maar kokosolie. Zie de link hieronder.

31 slimme manieren om kokosolie te gebruiken
kokosvet_kokosolie

Benodigdheden:

1 kleine pompoen van ongeveer 750 gram (probeer ook eens andere pompoenen b.v. flessenpompoen)
1 à 2 winterpenen
1 à 2 zoete aardappelen
2 uien
2 teentjes knoflook
+/- 3 cm gember
een stukje kurkuma of geelwortel of 1 dikke theelepel
Water, zoveel, zodat de groenten onder staan
Bouillon, ik gebruik gistvrije (veel mensen hebben last van een schimmelinfectie, van koortslip tot aan candida en die kunnen niet tegen gist. Een goede reden om dan maar goede bouillon te gebruiken).
Keltisch zeezout (bevat meer dan 80 mineralen en spore elementen, het beste zout tot nu toe ontdekt)
Zwarte peper
1/3 de in de lengte afgesneden stuk santen (kokosmelk)
Verse groene kruiden, ik gebruik verse koriander, maar peterselie en bieslook kunnen ook, probeer zelf maar eens uit wat jij lekker vind.

Bereiding:

Was de pompoen en haal de kapjes eraf en ook de oneffenheden en stukjes die gebutst zijn. Laat de schil erop zitten. Snijdt in kleine stukjes. Was of schil de wortels en snijdt die ook klein, doe dat ook met de zoete aardappel. Schil en pers de knoflook, doe er de geschilde en geraspte gember bij, doe er een theelepel zout en wat zwarte peper bij en maak er met een lepel een papje van. Schil en snijd de uien in kleine stukjes. Smelt intussen 2 à 3 eetlepels kokosolie in een grote soeppan en fruit daarin de ui tot ze glazig zijn. Doe er dan het papje (de boemboe) bij en bak nog eens een halve minuut (het mag niet bruin worden). Dan mag de kurkuma erbij (het poeder of de in hele kleine stukjes gehakte wortel. Let er wel op dat je vingers geel worden en het er niet zo makkelijk afgaat). Dan meteen alle oranje groenten erbij en goed door elkaar mengen. Laat het maar even lekker meebakken, maar blijf wel roeren. Doe er dan zoveel water bij dat de groenten echt onder staan, doe er 2 theelepels bouillon bij of 2 blokjes. ( Wel even proeven na het koken of het niet te flauw is, anders mag je er wel een blokje of schepje bijdoen. Dat ligt aan de hoeveelheid soep). Tijdens het koken van de soep snijd je een blok santen in de lengte in drieën en snijd het of schaaf het met een mes fijn. Ik heb weleens blikjes geprobeerd maar die hebben allemaal een andere substantie. Soms schift de soep zelfs, of maakt het de soep niet dikker. Santen wordt in de Indische keuken ook wel als verdikkingsmiddel gebruikt, net als maizena of aardappelmeel hier in de Nederlands keuken. Was en snijd ook de groene kruiden intussen. Als de soep goed kookt en de groenten zijn allemaal zacht, proef dan eerst of je het lekker genoeg vind en voeg dan de santen toe. Goed roeren, voeg eventueel nog wat water toe als je het te dik vind en dan met een staafmixer de soep lekker homogeen maken.

Bij deze soep zou je broodblokjes kunnen serveren al dan niet gebakken in de knoflookboter en natuurlijk de gesneden groene kruiden die het geheel afmaken.

 

Deze soep kun je heel goed invriezen, want je maakt gauw teveel.

Geniet van deze winterse soep!

 

Peggy’s Linzensoep

Benodigdheden:

250 gram linzen (ik gebruik meestal rode)
kruidnagel
laurierblad
1 theelepel zout
1 liter water
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 grote theelepel gemalen komijnzaad (djintan)
1 grote theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
1 grote theelepel kerrie (madras)
peper
olie
zoete ketjap
1 bouillonblokje (groentenbouillon)
citroen
verse koriander of peterselie

Bereiding:

Was de linzen en zet ze op met ruim water met de kruidnagel, laurierblad en het zout.
Laat koken tot de linzen gaar zijn. Snijd de ui en knoflook en bak ze in een bodempje olie tot ze glazig zijn.
Doe er dan de gemalen specerijen bij, roer goed, zonder dat het aanbakt.
Voeg de gekookte linzen toe, de bouillon en misschien nog wat water, als het te dik is.
Laat alles zo’n 15 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
Proef of er nog zout en peper bij moet en doe er een scheutje ketjap bij.
Haal alles door de roerzeef of maal het met een staafmixer.
Opdienen met een schijfje citroen en wat gehakte koriander of peterselie.

Eet smakelijk!

etengoed

1 thought on “Recepten”

Leave a Comment